De geschiedenis van het vrijgezellenfeest

Zeker op mooie dagen zie kom je vaak gezelschappen tegen die een vrijgezellenfeest houden. Meestal herken je ze direct. In ieder geval is de aanstaande bruid of bruidegom goed herkenbaar. Vaak heeft hij of zij een bijzondere outfit aan of een vrijgezellenshirt met een ludieke tekst. Voor de ene persoon een verschrikking, de ander zou het voor geen goud willen missen. Maar hoe is het vrijgezellenfeest nu eigenlijk ontstaan?

Een stukje geschiedenis

De oorsprong van het vrijgezellenfeest moet worden gezocht bij de Spartanen die leefden zo rond de vijfde eeuw. Echte knalfeesten waren het destijds nog niet. Meestal werd er een statig diner door vrienden gegeven waarbij werd geproost op de vrijgezel.

Wat altijd centraal heeft gestaan en nu nog steeds, is de band die de vrienden met elkaar hebben. Uiteraard speelt het afscheid van de vrij periode ook een prominente rol. Dit is altijd wel op een zeer beschaafde manier gevierd. 

De uitbundige feesten waarbij de vrijgezel een hele avond of soms zelfs een heel weekend lang alles mag doen waarvan hij daarna afscheid moet nemen zijn er nog niet zo lang. Tegenwoordig kan je het zo gek niet bedenken. Grote zuippartijen, strippers of naar het casino, je maakt van alles mee. De vrijgezel wordt hierbij een bijzondere outfit gehesen en draagt meestal een vrijgezellenshirt met tekst als bijvoorbeeld ‘De Sukkel’ of ‘Ik ga trouwen, kus me’.

De striptease show is natuurlijk een test voor de vrijgezel voor de komende geloften. Maar nog meer is het een manier om hem te plagen met allerlei gekkigheden en vuiligheden, georganiseerd door zijn beste vrienden.

Het waren voornamelijk de mannen die op een vrijgezellenfeest werden getrakteerd. Hier is gelukkig wel verandering in gekomen. Tot aan de zestiger jaren kenden de vrouwen over het algemeen een heel bedeesd feestje waarbij ze allerlei geschenken kreeg om haar rol als huisvrouw te kunnen vervullen.

Sinds de seksuele revolutie die destijds plaatsvond is hier een flinke verandering in opgetreden. Sinds die tijd krijgen de vrouwen hun eigen versie waarbij strippers en overmatig drankgebruik zeker niet meer ontbreken.

Als je er zelf al wel eens een hebt meegemaakt, zal je weten dat er inmiddels heel wat manieren zijn om een vrijgezellenfeest te organiseren. Waar je ook voor gaat, het zal ten alle tijden een gezellige avond worden die bol staat van traditie. Dus of je nu net als de Spartanen een deftig diner houdt of dat je je helemaal klem zuipt terwijl de vrijgezel wordt getrakteerd op een stripper, het maakt allemaal niet uit. Het draait allemaal om de vriendschap.