Hoe houd je jouw T-shirt mooi in de was?

Iedereen heeft wel een T-shirt in de kast liggen en 80% van de Nederlanders, koopt ieder jaar minstens één T-shirt. Als je dan zo’n T-shirt hebt gekocht, wil je natuurlijk wel dat het zo lang mogelijk mooi blijft. Het gebeurt tenslotte regelmatig dat een T-shirt gaat slobberen, verkleuren, krimpen enzovoorts. In dit artikel hebben we een paar tips voor je, waardoor jij je T-shirt zo lang mogelijk mooi kan houden.

Zo voorkom je krimpen en blijft de pasvorm mooi.
Het is best irritant om na een paar keer wassen je T-shirt aan te trekken en denk, moet ik nu wéér gaan afvallen, maar dan blijkt het dat je T-shirt is gekrompen. Bij het kopen van je T-shirt zou je daar eventueel al rekening mee kunnen houden. Het zijn namelijk voornamelijk de donkergekleurde T-shirts die behoorlijk kunnen krimpen en de stoffen die natuurlijke vezels bevatten zijn ook erg gevoelig voor krimpen. Als je een shirt koopt van een natuurlijke stof zoals linnen of katoen, kan je die voor het wassen het beste even een kwartiertje, zonder wasmiddel, in koud water leggen. Hierdoor wordt het krimpen tot een minimum beperkt.

Binnenstebuiten wassen
Het beste is om je T-shirts binnenstebuiten te wassen. Hiermee voorkom je slijtage aan de buitenkant van het shirt en blijft niet alleen de stof langer mooi, maar ook de eventuele opdruk.

Wassen op 40 graden
Tegenwoordig wordt zo goed als alle kleding op 40 graden gewassen. T-shirts mogen ook niet warmer gewassen worden dan 40 graden. Het is aan te raden om je T-shirts op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen, maar beslist niet hoger dan 40 graden.

Vloeibaar wasmiddel of toch waspoeder
Hoewel waspoeder veel goedkoper is, wassen de meeste mensen tegenwoordig met een vloeibaar wasmiddel. Vloeibaar wasmiddel is makkelijker in gebruik en het resultaat bij wassen op lagere temperaturen is beter. Als je met waspoeder gaat wassen het je kans dat het poeder gaat “vlekken”. Het zijn uiteraard geen echte vlekken, maar de poeder hoopt zich op en de vlek die je ziet is dan gewoon opgehoopt waspoeder. 

Ander wasmiddel voor je witte was
Een mooi en stralend wit T-shirt wil je graag zo stralend wit houden natuurlijk. Dan kan je het beste speciaal wasmiddel voor je witte was gebruiken. Deze wasmiddelen bevatten ingrediënten, die ervoor zorgen dat je witte T-Shirt er langer stralend wit uit zal zien. In een waspoeder dei speciaal voor de witte was bestemd is, houdt daarnaast je wastrommel lekker hygiënisch schoon en door de bacteriën.

In de droger
Als je de droger niet te heet zet, kan een T-shirt prima in de droger, maar het is beter om je T-shirt gewoon aan de lucht te laten drogen. Is daar geen tijd voor en wil je hem toch in de droger doen, zet de droger dan niet warmer dan 40, misschien 60 graden. Drogen aan de lucht duurt wel iets langer, mar daardoor blijft je T-shirt wel langer mooi.