Hoe houd je zwarte kleding mooi?

Zwarte kleding was je onder de categorie ‘donkere was’ en daar vallen ook al je andere donkere kleuren onder. Heel kort gezegd stop je je donkere was in de wasmachine en je draait de was op het synthetisch programma. De temperatuur hou je op dertig graden en je doet er wat wasmiddel bij voor een donkere was, maar het is toch iets ingewikkelder dan het lijkt. Zwarte kleding kan namelijk snel verkleuren en vaal worden. Het is daarom verstandig om dit artikel te lezen, waarin we aan paar tips hebben, om je zwarte was mooi te houden.

Was alleen als het nodig is

Zolang het niet nodig is om je zwarte was te wassen, moet je dat ook vooral niet doen. Je kan je zwarte was ook lekker laten luchten en een vlekverwijderaar gebruiken als je een vlek hebt, zodat je het niet zo vaak hoeft te wassen. Door het vele wassen kan je zwarte kleding snel vaal worden.

Sorteer je donkere was

Je zwarte kleding was je als donkere was en dat doe je samen met al je andere écht donkere kleding, theedoeken, handdoeken of zwarte beddengoed. 

Keer je kleding binnenstebuiten

Als jij je zwarte kleding langer mooi wil houden, is het aan te raden om zwarte kleding binnenstebuiten te wassen. Dit voorkomt dat de ‘goede’ zijde van je kleding wrijving heeft met de wastrommel en je andere kleding, waardoor de kleur minder snel zal vervagen.

Delicate was doe je in een waszak

Satijn, zijde en wol was je sowieso met het wasprogramma voor wol. Daar kunnen ook je bloesjes van fijn polyester of katoen bij, maar dan is het wel verstandig om ze even in een waszak te doen, zodat ook deze tegen wrijving zijn beschermd.

In de wasmachine

Doe de was in de wasmachine, maar stop hem niet te vol, zorg ervoor dat je nog een hand in de wasmachine vrij kan bewegen. Zo is de wasmachine niet te vol, draait hij zeker niet voor niets en je was heeft genoeg ruimte om goed schoon te worden.

Gebruik een wasmiddel voor donkere was

Gebruik je vloeibaar wasmiddel, gebruik dan ongeveer 35 ml voor één donkere was. Giet het in een doseerbol en stop dit bij de zwarte was in de trommel. Als je wascapsulles gebruikt, dan is één capsule voldoende.

Kies het juiste programma

Gebruik het programma voor synthetische was of op een kreukherstellend programma. De temperatuur mag in ieder geval niet hoger zijn dan 30 graden. Gebruik het volledige programma, dus niet een verkorte versie. Dit voorkomt verkleuren door de temperatuurverschillen. De centrifuge stand kan je op standaard laten staan.

Hang de was te drogen

Als de was klaar is kan je de was het baste op een droogrek te drogen hangen. Je overhemden en bloesjes ka je het best op een kleerhanger te drogen hangen. Doe dit zo snel mogelijk nadat de wasmachine klaar is, want dat voorkomt veel kreuken.