Hoe ontstond het idee van een foute kersttrui?

Het lijkt er weer helemaal bij te horen: de foute kersttruien! Er zijn diverse varianten: foute heren kersttrui, foute dames kersttrui en natuurlijk de foute kinder kersttruien. Kersttruien zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. Je hebt de extreem foute kersttrui met allerlei felle kleuren en rare extra toevoegingen en je hebt de iets minder extreem foute kersttrui, iets milder van kleur en met minder rare extra toevoegingen. Waar is deze traditie toch begonnen?

Waar komt de foute kersttrui precies vandaan?

Ergens is het begonnen, de traditie van foute kersttrui. Die traditie is begonnen in de vijftiger jaren in Amerika. Het begon eigenlijk heel simpel, moeders die aan het breien waren geslagen, die iets moois maakten voor zichzelf, de partner of de kinderen. Hup ze zijn ontstaan: de foute heren kersttrui, de foute dames kersttrui en de foute kinder kersttruien.

Waren de foute kersttruien direct hoe ze nu ook zijn?

Het antwoord is: nee, de toevoegingen zijn later pas gekomen. Daar waar het eerst enkel een gebreide foute heren kersttrui, een gebreide foute dames kerst trui en een gebreide foute kinder kersttrui waren, zijn het nu truien met lampjes, rode neuzen, en andere tierelantijntjes. Het kan eigenlijk niet gek genoeg.

Kersttruien bekend van tv?

In iedere kerstfilm of iedere serie rondom kerst passeert er ook wel iemand met een foute kersttrui aan. Omdat we dat zien op tv, komen we op het idee om dat ook te gaan doen. Omdat personen in foute kersttruien de laatste jaren vaker op tv te zien zijn, worden de kersttruien ook weer vaker verkocht en gedragen.

Draagt iedereen dan tegenwoordig een foute kersttrui?

Niet iedereen draagt tegenwoordig een foute kersttrui, lang niet iedereen zelfs. Vaak wordt er een keuze gemaakt voor een outfit met een winters tintje, die ook na de kerstdagen nog gedragen kan worden. Een foute kersttrui met een kerstboom of rudolph, kun je immers na de kerst niet meer dragen zonder daar commentaar over te krijgen. 

Een foute kersttrui wel of niet dragen hangt ook een klein beetje af van hoe er in de familie gereageerd wordt. Je kan immers wel met een extreem foute kersttrui aankomen, maar dat kan een beetje raar overkomen als de rest van de familie netjes gekleed is. De vraag is: wil jij die indruk wel of niet maken en kies je dus voor die extreem foute kersttrui of ga je mee in de nette kledingstijl van de rest van de familie?