Kus me, ik ga trouwen. Dit is het vrijgezellenfeest

Als jij of iemand anders gaat trouwen dan wordt er vaak een vrijgezellenfeest georganiseerd. Je ziet vaak groepjes mannen of vrouwen lopen die uitbundig gekleed zijn en die er een echt feestje van maken met elkaar. Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Er zijn geen cijfers over hoeveel vrijgezellenfeestjes er jaarlijks georganiseerd worden. De meeste bruiloften vinden plaats in de zomer, meestal in de maanden juni, juli en augustus. Meestal een maand van tevoren vindt het vrijgezellenfeest plaats. Het wordt meestal georganiseerd door een vriend of een familielid van de bruid of bruidengom. 

Waar heeft het vrijgezellenfeest zijn oorsprong gevonden?

In het Oude Griekenland vanaf de vijfde eeuw voor Christus organiseerden Spartaanse soldaten een diner om de laatste dag als vrijgezel van een verloofde kameraad te vieren. Ze deden dit met veel wijn, eten, banket en toespraken. Het was tot in de jaren zeventig alleen een feestje die mannen onder elkaar vierden. Later werden er ook vrijgezellenfeestjes voor vrouwen georganiseerd. 

De laatste dag als vrijgezel

Het vieren van de laatste dag als vrijgezel leidt in veel steden tot overlast. Vooral Amsterdam is een gewilde stad om een vrijgezellenfeest te vieren. Ook voor Engelsen is dit een geliefde stad voor dit soort feestjes. De mensen die in Amsterdam een vrijgezellenfeest vieren denken dat in deze stad alles kan en mag. 

Vaak zijn de mensen erg dronken en weten zij vaak niet meer wat ze doen. Het lijkt erop dat het drinken en het maken van veel seks getinte opmerkingen niet los gezien kan worden van een vrijgezellenfeest. Maar als je daarna toch je netjes moet gaan gedragen en trouw moet blijven aan je partner is het ook wel eens leuk om even flink de bloemetjes buiten te zetten en gek te doen. 

Ideeën opdoen op Internet

Je kan tegenwoordig overal op internet ideetjes opdoen voor een leuk vrijgezellenfeest. Er zijn veel locaties waar je terecht kan of er zijn zelfs mensen die het voor je willen organiseren als je dat zelf te veel werk vindt. De kosten kan je zo gek maken als je zelf wilt. Maar die deel je met alle vrienden en familieleden die meegaan. De voorpret op zich is al erg leuk en het is ook leuk voor degene die gaat trouwen om zo verrast te worden.