Op kraambezoek, Help!

Is er iemand in de omgeving die een kindje heeft gekregen, dan kan je vast niet wachten tot je kunt gaan kijken. Toch is het voor de ouders best intensief de eerste periode. Wanneer je op kraamvisite gaat, hou dan rekening met het volgende. 

Spreek af wanneer je komt

De ouders volgen meestal het ritme van hun net geboren kindje en plannen daarom het bezoek hieromheen. Het is dus totaal niet slim om onverwachts langs te komen want de kans dat de kersverse moeder ligt te slapen of aan het voeden is, is groot. Spreek dus altijd even een tijd en een datum af. Ook is het handig om eerst te kijken naar de band die je met de ouders hebt. Nabije familie en vrienden gaan natuurlijk voor. 

Geef haar ruimte voor haar verhaal

Meerdere moeders zullen het vast al eens hebben meegemaakt. Het kraambezoek vertelt haar eigen bevalling verhaal, terwijl de bevalling van de kraamvrouw een beetje wordt vergeten. Wanneer de bevalling nog niet zo lang geleden is, kan het erg fijn zijn om even te luisteren naar moeder wanneer ze dat wil. Tijdens het kraambezoek draait het namelijk om de kraamvrouw en niet om jou.

Geef alleen advies als erom wordt gevraagd

De nieuwbakken ouders vinden het vast niet fijn om al je adviezen te horen over opvoeding en slapen. Als de ouders expliciet iets vragen kun je natuurlijk wel gewoon antwoordt geven. Breng dan wel voorzichtig wat jouw ervaringen zijn of hoe je het zelfs zou proberen.

 Blijf maximaal een uurtje

Blijf niet ta lang, nieuwbakken moeders zijn al blij als ze kunnen douchen. Dat laat dus ook meteen weten hoe druk ze eigenlijk zijn. Zorg ervoor dat je niet langer blijft als nodig is.

Vraag toestemming om de baby op te pakken

We snappen allemaal dat je niet kunt wachten totdat je de baby kunt knuffelen. Toch is het wel verstandig om dit eerst even te vragen. Ouders kunnen om verschillende redenen hun kindje bij hun willen houden. Wanneer je de baby wel vast mag houden, was dan eerst even je handen.

Vraag het van tevoren als je je kinderen wilt meenemen

Kraambezoek krijgen na een bevalling is best intensief, vraag daarom altijd eerst even of het goed is of je je kinderen mee kan nemen. Wanneer dit mag, vertel je kinderen dan dat ze rustig moeten blijven en niet aan de baby mogen zitten.

Wat je moet weten als je op kraambezoek gaat

Nu weet je precies wat je wel en niet kunt doen wanneer je op kraamvisite gaat! Wanneer je nog op zoek bent naar een leuk cadeau, vraag dan eerst nog even of de ouders iets zoeken. Voor de rest wensen we je veel plezier!